Поради батькам влітку

Поради спеціалістів щодо організації корисного літнього відпочинку дітей

img_5451Ось і настала пора жаркого сонця та надзвичайно радісного настрою. Проте, літо – це ще найбільше сприятлива пора для відпочинку, загартування та оздоровлення дітей, тому, порада батькам – використати  цей період із максимальною користю:

  • необхідно дотримуватись  режиму дня дитини;
  • ретельно спостерігати за раціоном харчування дитини, особливо за якістю та безпечністю продуктів харчування, адже в літній період багато з них швидко псуються;
  • включати до меню щодня більше свіжих  овочів, фруктів, ягід, які  необхідно ретельно мити під проточною водою;
  • обов’язково слідкувати за питним режимом дитини, попереджати дітей про небезпеку захворювань шлунково-кишкового тракту при вживанні води з випадкових джерел:
  • для попередження виникнення теплового або сонячного удару,  дитину одягати відповідно до погодних умов, не забувати про головний убір;
  • слідкувати за дотриманням дитиною елементарних правил особистої гігієни – обов’язково мити руки перед вживанням їжіпісля відвідування туалету, при поверненні додому після прогулянки, попередивши дитину, що тільки таким чином можна уникнути захворювань на кишкові інфекції;
  • загартовування дітей влітку дає широкі можливості для батьків зміцнити їх організм. Систематичне, регулярне загартовування  сприяє підвищенню фізичної і розумової працездатності дитини, а також зміцнює його нервову систему.

В комплекс загартувальних процедур входять: водні процедури, повітряні ванни, сонячні ванни, прогулянки, заняття активними видами спорту, рухливі ігри. Ці процедури повинні застосовуватися відповідно до віку і стану здоров’я дитини, тому в кожному конкретному випадку їх вибір повинен бути індивідуальним. У разі наявності у дитини будь-яких серйозних проблем зі здоров’ям, перш, ніж почати його загартовувати, потрібно обов’язково проконсультуватися з цього питання у педіатра.

zakalivanie-detei-vodoiЛітні водні процедури загартовування – це купання дітей в природних водоймах (озері, річці, морі). Такі процедури підходять дітям, починаючи з трирічного віку. Починати їх потрібно поступово. Перший раз дитина може перебувати в воді не більше 3-5 хвилин, після чого дитину потрібно ретельно витерти рушником і одягти в сухий одяг. З кожним разом тривалість перебування у воді можна збільшувати на 3 хвилини. Не варто проводити процедури купання в надто вітряну, похмуру і холодну погоду.

Повітряні літні ванни корисніше за все приймати на природі, де навколо багато зеленої рослинності, а отже – чисте повітря: в лісі, на березі водойми, в парках, садах. Ці процедури підходять дітям будь-якого віку, але проводити їх слід, особливо на самому початку загартовування, тільки в сонячну, теплу, безвітряну погоду. Тривалість першої процедури для зовсім маленьких діток до 3 років повинна бути не більше 5 хвилин, потім тривалість процедур можна збільшувати кожного разу на 3 хвилини. Для прийняття повітряної ванни, дитинку потрібно зовсім роздягнути і дати їй походити босоніж по траві або пісочку, після чого, витерши їй ніжки, взути і одягнути.IMG20170727095915

Сонячні ванни влітку зазвичай поєднують з повітряними. Сонячні промені необхідні дитині. Вони дозволяють поповнити його організм вітаміном D. Перший раз на сонці можна бути не більше 10 хвилин, потім, з кожним разом, тривалість перебування на сонці можна збільшувати на 2 хвилини. Але не довше години, щоб не отримати сонячних опіків. Сонячні ванни можна приймати з 9 і до 10 години в ранковий час, і з 17 години в вечірній час.

Комплекс процедур загартовування дітей влітку справа не складна, але уважно ставитися до цього процесу необхідно, щоб уникнути негативних наслідків.

Пам'ятка для батьків щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань

З настанням теплого періоду зростає вірогідність захворювання гострими  кишковими інфекціями. Для попередження кишкових інфекцій, які ще влучно називають хворобами "брудних рук", необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил: 

- суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після повернення з вулиці і після кожного відвідування вбиральні; при кашлі і чханні рекомендується прикривати ніс і рот одноразовими серветками і викидати їх після використання в сміттєву урну, після чого вимити руки або обробити їх вологою серветкою, обробляйте руки дозволеними для цих цілей дезінфектантами. Не забувайте помити руки дітям, змалку привчайте їх до правил особистої гігієни;

- вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей  ці продукти обов'язково потрібно обдати кип'ятком;

- особливу увагу звертайте на харчування дітей до року: давайте дитині лише свіжі продукти, в якості яких ви не сумніваєтеся, користуйтеся індивідуальним посудом;

- регулярно мийте і утримуйте в чистоті дитячі іграшки;

- бажано пити воду (водопровідну, з криниць) після кип’ятіння. Цим ви застрахуєте себе від багатьох захворювань. Пам’ятайте, що збудники ентеровірусних інфекцій знаходяться у всіх водоймах без винятку – не купайтеся у непроточних водоймах і фонтанах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтуйте воду під час купання;

- вживайте бутильовану воду, не пийте воду з неперевірених джерел; при споживанні напоїв у закладах громадського харчування, торгівельних точках чи із питних фонтанчиків використовуйте індивідуальний одноразовий стаканчик. При відсутності можливості придбання бутильованої води можна використовувати охолоджену кип’ячену воду;

- не купуйте у випадкових осіб на стихійних ринках, в антисанітарних умовах молочні та м'ясні продукти; 

- не купуйте "з рук" кондитерські кремові вироби, які без належних умов виготовлення та зберігання можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів; 

- особи, які залучаються до приготування їжі в закладах громадського харчування, дитячих навчальних закладах тощо, обов'язково повинні проходити медичний огляд та дотримуватись санітарно- гігієнічних вимог, оскільки можуть стати причиною спалахів гострих кишкових інфекцій;

-  для розробки сирого м'яса, риби, птиці необхідно виділити окремі дошки, для варених продуктів інші; 

-  м'ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;

- необхідно знищувати мух, тарганів та інших комах, які є переносниками збудників кишкових інфекцій;

- дбайте про чистоту своїх квартир, під'їздів, подвір'я та підвалів.

- по можливості уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання, обмежуйте контакти дітей раннього віку.

Все це буде запорукою попередження гострих кишкових інфекцій, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не займайтеся самолікуванням.

Пам’ятка для батьків. Режим харчування дитини вдома/Files/images/harchuvannya/харчування.jpg

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу.

 

- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі./Files/images/harchuvannya/2713.jpg

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

- привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

- виховувати слухняність, пошану до дорослих;

- заохочувати висловлювати прохання;

- навчати словам ввічливості./Files/images/harchuvannya/pitanie-e1360567020911.jpg

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

Вітаміни і здоров’я вашої дитини

/Files/images/mal_na_asfalt/128.gif

Відомо, що для нормальної життєдіяльності та повноцінного розвитку організму дитини необхідні вітаміни. Їжа, яку ми пропонуємо малюкові, повинна містити їх достатню кількість. Для забезпечення дитячого організму особливо важливими є вітаміни А, Е, С, D та групи В (В1, В2, В6, В12, РР). Вітамін D необхідний для нормального розвитку і росту кісток молодого організму. Він утворюється в шкірі під впливом дії сонячного проміння, а також вводиться в організм з їжею. Нестача вітаміну D може призвести до захворювання на рахіт. Хвороба ця починається з підвищеної пітливості, облисіння потилиці, занепокоєння. Пізніше в дитини, хворої на рахіт, з’являється викривлення кісток гомілки, грудної клітки, деформація кісток черепу. Діти, що страждають на цю хворобу, значно частіше, ніж здорові, хворіють на запалення легенів та інші недуги, які протікають тяжче, а процес одужання уповільнюється. Джерелом вітаміну D служить риб’ячий жир, вершкове масло, яєчний жовток, ікра, печінка тварин. Вітамін Е активізує діяльність м’язів. Він міститься в рослинних оліях, молоці, яєчному жовтку. Вітамін С. Нестача в організмі цього вітаміну призводить до хворобливого стану, який проявляється підвищеною стомлюваністю, кровоточивістю ясен та зниженим опором організму до захворювань. У великій кількості вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в листяній зелені (качанна капуста, зелена цибуля, щавель, салат, смородина, кропива тощо) Багатими на цей вітамін є : шипшина, чорна смородина, суниця, пізні сорти яблук, мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут. В овочах (картоплі, ріпі, помідорах, редисці тощо) вітаміну С міститься менше. Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12, РР), важливі для нормального кровотворення та діяльності нервової системи , надходять до організму з борошном та борошняними продуктами, крупами, жовтками яєць, картоплею, квасолею, горохом, дріжджами, м’ясом. Значна кількість вітаміну В2 міститься також в молоці, молочних продуктах та житньому хлібі. Вітамін А необхідний для здорового стану шкіри, а також для нормального зору. Джерелом вітаміну А служить печінка тварин, вершкове масло, вершки, сметана, сир, яєчні жовтки. Зелень і деякі плоди містять каротин, що в організмі перетворюється на вітамін А. Насамперед це морква, помідори, обліпиха, зелена цибуля, шпинат, петрушка, кріп. Отже, більшість вітамінів належить до незамінних харчових речовин, життєво необхідних органічних сполук, які так потрібні організму. В осінньо-зимовий період в їжі, як правило, кількість необхідних вітамінів знижена. Тому доцільно малятам давати дитячі вітаміни та вітамінні препарати, які продаються в аптеках. Правильно дібрати такий засіб, враховуючи індивідуальні особливості вашої дитини, допоможе вам кваліфікований лікар-педіатр.